4 idéer om hur du kan använda överblivet material

Hållbart mode, eller motsatsen till fast fashion, är en designfilosofi, en trend för hållbarhet och framför allt socialt ansvar. Både design, produktion och distribution inom klädindustrin, baserat på idén om hållbart mode, utförs med den naturliga miljön i åtanke och med användning av planetvänliga tekniker. Detta mode får massor av anhängare varje år. Med hänvisning till den rådande trenden är det värt att notera att det i våra små lokala syverkstäder också är värt att ta hand om hållbar produktion och ta hand om varje detalj. I den här artikeln vill vi inspirera dig till att till exempel använda överblivet material. Vi presenterar 4 idéer om hur man kan ta tillvara på överblivet material.

För hemmet

Det kommer alltid att finnas ett argument för att försköna vår lägenhet. Tack vare överblivna tyger kan vi sy till exempel unika överkast, örngott, dukar eller servetter. Bland de tyger som är lämpliga för att sy hemtillbehör kan vi framför allt nämna: ull, bomull och kashmir, men linne, siden och polyester fungerar också. En bra idé för att använda överblivet bomulls- eller linnematerial är matpåsar, trasor och handdukar. Ett annat exempel är användningen av överblivet material för att sy en necessär eller en shoppingkasse. 

För dig själv

Överblivet sidenmaterial är perfekt för att sy ögonbindlar, turbaner eller hårband som skyddar ditt hår medan du sover och håller ditt hår i bättre skick.

För barn

Du kan skapa maskotar, filtar eller babymattor av överblivet material. De är också perfekta för att sy mössor för barn. Bucket hats är på modet den här säsongen, som skyddar barnets huvud från solen. Större tygbitar kan också användas för att sy kläder till barnet. 

För nära och kära

Om du har speciella rester, till exempel av mönstrat siden, ge dina nära och kära en sjal eller halsduk. Siden eller polyester är perfekt för halsdukar och halsdukar. 

Jag är säker på att ni, som erfarna sömmerskor, kommer att hitta fler kreativa idéer för att använda överblivna tyger. Det enda som begränsar oss är vår fantasi.

När det kommer till hållbart mode är upcycling också värt att nämna. Upcycling var den största trenden på vår-sommar 2021-mässorna. Även stora modehus är mer och mer villiga att använda tidigare använda material som de syr helt nya kläder av.

Kommentarer ()

Lastning...