Ekologiskt läder och naturläder

Skillnaderna mellan naturläder och konstläder är så grundläggande att det är svårt att tydligt ange vilket material som är bättre – särskilt eftersom motivationen hos människor som letar efter ett svar på denna fråga är olika. Av denna anledning kommer vi att presentera fördelarna och nackdelarna med varje lösning och föreslå hur man känner igen båda materialen. Tack vare detta kommer du att göra det medvetet när du gör din nästa beställning, med tanke på de viktigaste skillnaderna mellan naturligt läder och ekologiskt läder.

Ekologiskt läder – vad är det?

Ekologiskt läder är ett material som imiterar naturligt läder – särskilt till utseendet är det bedrägligt likt läder av animaliskt ursprung. Polyestertyg belagt med polyvinylklorid används för dess produktion, även om modern teknik tillåter användning av olika varianter av denna kombination. Nuförtiden kan du i många fall stöta på en polyuretanbeläggning istället för en PVC-beläggning. Ekologiskt läder, även känt som ekoläder, konstläder och syntetiskt läder, tillverkas som ett resultat av en kemisk process – det betyder att inga animaliska produkter används i dess produktion . Detta påverkar priset på materialet, som är märkbart lägre än priset på naturläder.

Det är avsaknaden av djuriskt lidande som är den största fördelen med ekologiskt läder för många människor. Den andra gruppen, som uppskattar konstläder, ägnar särskild uppmärksamhet åt det relativt låga priset. Men som med alla material varierar kvaliteten på konstläder från tillverkare till tillverkare , så ditt mål bör vara att hitta konstläder av hög kvalitet. 

  • Nackdelar: brist på ordentlig luftcirkulation, irriterande, stark lukt om ekolädret är av låg kvalitet, skadlig inverkan på miljön vid oansvariga tillverkare, lägre hållbarhet.
  • Fördelar: inga djur vid tillverkning av konstläder, attraktivt pris, utseende som är bedrägligt likt naturläder, enkel rengöring, motståndskraft mot vatten och därmed inget behov av att underhålla materialet, hög motståndskraft mot desinfektionsmedel.

Vad är naturläder?

Trots många kontroverser relaterade till produktionen anses naturläder, till skillnad från ekologiskt läder, fortfarande vara ett ädelt material i många kretsar. Läderskor, handväskor och plånböcker är särskilt uppskattade, eftersom kunderna förväntar sig den höga hållbarhet som djurläder garanterar från dessa produkter. Det vanligaste är kohud, som tillverkaren måste rengöra, garva, fanera och underhålla på rätt sätt – av denna anledning är naturläder definitivt dyrare än ekologiskt läder. Processen för att skapa den kräver större engagemang och specialistkunskap, som den färdiga produktens lukt och konsistens beror på. Du kommer särskilt att uppskatta naturligt läder när du väljer produkter från små fabriker som betonar kvaliteten på utförandet.   

  • Nackdelar: högt pris, djurlidande i samband med produktion, behovet av regelbunden och korrekt vård, brist på motståndskraft mot höga temperaturer och vatten, 
  • Fördelar: hög hållbarhet, biologisk nedbrytbarhet, inga allergier och irritationer, god luftcirkulation som säkerställer bärkomfort, exklusivitet.

Naturläder och konstläder – hur skiljer man dem åt?

Många som undrar vilken som är en bättre lösning – naturligt eller ekologiskt läder – har problem med att skilja på materialen i butiken. Hur kontrollerar du om jackan du provar är gjord av konstläder eller kohud? Det första steget bör vara att rikta ögonen mot materialets bottenskikt, vilket tillverkarna ägnar mycket mindre uppmärksamhet, vilket innebär att det inte imiterar naturligt läder så bra. Konstläder är också vanligtvis tunnare och mer benäget att sträcka sig när materialet värms upp. Sanningen är dock att tillverkaren är skyldig att tillhandahålla information om huruvida varan är gjord av naturligt eller ekologiskt läder. I de flesta fall kan du lita på etiketten och fatta ett beslut om att köpa produkten baserat på det.

Sammanfattning

Dilemmat med vad man ska välja – ekologiskt eller naturligt läder – måste alla lösa på egen hand. Det är ett beslut som kräver svar på etiska frågor, men som också har att göra med vår ekonomiska förmåga. Som en professionell grossist av material rekommenderar vi att du ägnar särskild uppmärksamhet åt råvarans kvalitet och utförandet av den färdiga produkten. Olika skillnader mellan ekologiskt och naturligt läder spelar roll för alla – om du sätter etik först kommer konstläder att vara ett bättre val, men människor som värdesätter hållbarhet över genomsnittet kommer förmodligen att välja kohudsprodukter. Ofta är dock den avgörande faktorn priset, vilket inte på något sätt förringar ditt beslut. Det viktigaste är att välja en beprövad leverantör av material för vilken kvalitet är en prioritet. 

Kommentarer ()

Lastning...