Hur syr man gardiner själv?

Gardiner är en elegant fönsterdekoration som ger interiören avskildhet och mysighet. Om du undrar hur du syr originalgardiner själv är du på rätt plats. Gardiner, persienner eller nätgardiner är en perfekt dekoration inte bara i vardagsrummet utan även i sovrummet, barnrummet eller hemmakontoret. De mörklägger rummet på ett praktiskt sätt, samtidigt som de ger det karaktär. Skräddarsydda gardiner är en metod för en snabb och billig hemmetamorfos. I den här guiden svarar vi på frågorna om hur man gör gardiner och vilken typ man ska välja.

 Vilka material kan gardiner tillverkas av?

Att sy gardiner är inte så svårt som det kan verka, och en egentillverkad fönsterdekoration kommer att ge mycket tillfredsställelse. Det första steget när du syr gardiner eller nätgardiner är att välja rätt typ av material. Kom ihåg att gardiner förutom sin dekorativa funktion också måste ha en praktisk användning. Under soliga sommardagar fungerar handvävda vävstolar och naturligt färgat shantungsiden bäst. På vintern är det däremot en bra idé att hänga gardiner av tyngre, värmelagrande material – i det här fallet fungerar jacquardtyg perfekt. När du letar efter det perfekta tyget är det också värt att vara uppmärksam på produktens kvalitet. Välj material som är lättskötta, skrynkelfria och hållbara. När du hittar det perfekta tyget kan du gå vidare till nästa steg.

Vilka verktyg behöver du för att sy gardiner?

Att sy gardiner är ingen svår konst, och därför behöver du inte många komplicerade verktyg för att skapa en originell inredning. Förutom rätt material behöver du en symaskin, trådar och sax. Beroende på vilken typ av gardiner du bestämmer dig för behöver du även plastgenomföringar. Undrar du hur man syr gardiner med tejp, hängslen eller lugg? Vi hjälper dig att välja den bästa typen av gardiner för dig.

Typer av gardiner – vad är skillnaderna och vilken typ ska man välja?

I butikerna hittar du många typer av gardiner med olika användningsområden. Var och en av dem kommer att ha en något annorlunda effekt, så det är värt att lära känna dem alla och bestämma vilken metod för att hänga gardiner som bäst passar atmosfären i din inredning.

  • på tejp – vanligtvis fäst på gardinstången med klämmor, utrustad med speciella remmar som möjliggör estetisk skrynkling av materialet. Ett utbytbart namn för en gardin med en tunnel används ofta på grund av hur tyget sätts på gardinstången. 
  • På genomföringar – Om du undrar hur man syr gardiner på genomföringar är det värt att veta hur de kommer att se ut i ditt hem. Plast- eller metallgenomföringar är inget annat än bågar som sätts genom gardinstången. Gardiner på genomföringarna skapar effekten av mjuka och regelbundna vågor. 
  • på hängslen – denna typ av gardiner säkerställer enkel montering och demontering, samt snabb förflyttning av gardiner på gardinstången. Det är också en bra idé att modifiera en annan typ av gardin och på så sätt fräscha upp inredningen. 
  • Med lugg – detta är en variant av de så kallade gardinerna på kanalen, vilket innebär att man skjuter materialet direkt på gardinstången. Dekorativa luggar är ett skrynkligt material ovanför gardinstångens höjd, vilket skapar en elegant effekt och passar för smakfulla interiörer .
  • med volanger – detta är den mest komplicerade typen av gardiner att sy, på grund av de rika dekorationerna och volangerna. Samtidigt skapar sådana gardiner en spektakulär effekt och är en unik dekoration av rummet.

Hur syr man?

Om beslutet att sy dina egna gardiner redan har fattats och alla nödvändiga verktyg är samlade, kan du tryggt gå vidare till uppgiften. Hur man syr gardiner med en tunnel, krusiduller eller genomföringar beror på dina behov och färdigheter. I början måste du börja med att förbereda vecken, helst med två centimeter långa veck på gardinens långsidor . För att underlätta sömnaden är det värt att stryka tyget i början. Gör på samma sätt ett veck upptill, men 10 cm brett, och sätt på det två gånger. Det är också värt att mäta överlappningen på 8 cm längst ner på gardinen. Tyget som förberetts på detta sätt kan sys med en symaskin. Var noga med att föra sömmen nära innerkanten för att förhindra att tyget glider ut. Och det är allt! En gardin förberedd på detta sätt är en garanterad tillfredsställelse och en vacker dekoration av alla interiörer.

Sammanfattning

Att sy gardiner själv behöver inte vara svårt och komplicerat. Allt du behöver göra är att välja ett material av god kvalitet, tänka på dina behov och inredningens stil och sedan utrusta dig med grundläggande syverktyg. Du kan köpa alla tillbehör, tejper, genomföringar i en stationär skräddeributik eller online. En sybehör på nätet är en plats där du kan köpa tyger av hög kvalitet till attraktiva priser. Vårt erbjudande är inte bara en webbutik – det är också en tyggrossist i Poznań, som specialiserar sig på försäljning av material av högsta kvalitet, såsom satin. Vi hjälper dig att välja det perfekta tyget för att sy originalgardiner själv.

Kommentarer ()

Lastning...