Nybörjarguide - allt du behöver veta om materialen?

Skillnader mellan tyg och stickat tyg

De textilier som erbjuds av vår tyggrossist är generellt indelade i två grupper – vävda och stickade tyger. De skiljer sig åt i sina egenskaper, som beror på produktionsmetoden. Tack vare det har stickade tyger vanligtvis en lösare struktur, är mjukare och mycket elastiska. Tyger är å andra sidan lättare att klippa och sy, och kläder gjorda av dem deformeras sällan.

Faltning

Båda grupperna av textilier finns i många varianter, och de är indelade efter väv. Dubbelsidiga vävda tyger:

  • tuskaft – det är extremt hållbart. Den används för sängkläder, dukar, kläder och dekorativa tyger,
  • Panamaväv – används främst för tillverkning av sporttröjor, kostymer och skjortor,
  • Dubbelsidig kypertväv – den används till möbeltyger, kläder och ytterkläder. Material av denna typ kännetecknas av lägre synlighet av fläckar,
  • Grosgrain Weave – används för tillverkning av material för ytterkläder, dekorativa tyger och möbeltyger, men även klänningar.

Ensidiga vävar inkluderar:

  • ensidig kypertväv – den används för att sy arbetskläder, ytterkläder eller byxor,
  • Satinväv – används för tillverkning av material för eleganta kläder, såsom aftonklänningar, kjolar, skjortor och blusar, dyra sängkläder, underkläder eller nattlinnen.

Stickade tyger kan vävas på olika sätt, tack vare vilka de skiljer sig åt i utseende och egenskaper.

Sammansättning

Produkterna som erbjuds av vår symaterialgrossist är också tillverkade av olika basråvaror. Fibrerna från vilka material är gjorda är indelade i:

  • naturligt – de allra flesta kommer från djur (alla typer av ull och silke) eller växter (bomull, linne),
  • syntetiska – kemiskt framställda fibrer (polyester, polyamid, elastan),
  • konstgjord – tillverkad av cellulosa (viskos). Detta material bör inte fruktas, eftersom det har extraordinära egenskaper trots att det är artificiellt framställt. Mer om viskos här.

Vilka material ska användas för att sy enskilda klädesplagg?

T-shirts – de ska vara bekväma och luftiga. Bomulls-, viskos- eller öglestickade plagg är bäst för att sy enkla T-shirts. Om du vill sy något mer elegant kan du använda samma tyger som för skjortor.

Skjortor – vanligtvis klassiska, herrskjortor är sydda av bomull, men du behöver inte begränsa dig. För att sy en skjorta kan du använda siden, viskos, bomull, linne eller en blandning av dessa tyger. Här beror allt på vilken skärning du väljer eller vilken effekt du vill uppnå. Siden eller viskos är bra för att sy lösa, böljande skjortor.

Kjolar – i det här fallet beror allt på vilken effekt du vill uppnå. Styva material är perfekta för utsvängda kjolar. Tättslutande modeller kräver användning av stickat eller vävt tyg med en blandning av elastan. Om du vill ha något lätt, välj muslin eller siden.

Klänningar – det mest populära tyget för sommarklänningar är viskos, som är lätt, inte skrynklar sig och andas. Om du gillar luftiga, skira klänningar, välj muslin. Bomullstyger eller linne är också bra för semesterkläder på grund av deras egenskaper. För att sy aftonklänningar är det värt att välja tunnare ull, taft eller jacquard. Sportmodeller kräver användning av stickade tyger.

Byxor – tyger för vardagsbyxor bör innehålla tillsats av elastan så att de inte begränsar rörelsefriheten. Denim kommer att vara bäst. Om du vill ha sportbyxor, välj bomull, syntetfiberblandningar eller lycra. När det gäller klassiska träningsbyxor, skaffa en sweatshirtjacka. Du kan använda bomullssatin eller siden för att sy eleganta byxor, och linnetyger är perfekta för sommarkläder. Kom ihåg att även i mer formella byxor behöver du inte begränsa dig till enfärgade tyger. Strukturellt och mönstrat tyg kommer också att fungera bra i denna roll. Den Izpol grossisten erbjuder till exempel jacquard med blommönster eller geometriskt mönster.

Kommentarer ()

Lastning...