Polyester – vad är detta material och vilka är dess egenskaper?

Vi träffar honom varje dag. En del gillar honom, andra hatar honom. Vad är polyester? Hur bildas den? Har det fler fördelar eller kanske nackdelar? Du kanske har hört att det är dåligt för miljön – är det sant? Vi kommer att försöka svara på dessa och andra frågor om polyester i det här blogginlägget. Vi inbjuder dig att läsa!

Polyester - vad är detta för material?

Låt oss börja med lite kemi. Polyestrar är polymerer som erhålls från monomerer (föreningar med låg molekylvikt). De har många tillämpningar inom industrin, inklusive textilier. Vi skriver om hur polyester tillverkas nedan.

När det gäller själva materialet är det ett av de vanligaste - du hittar det i alla klädbutiker, såväl som i tygaffärer. Du hittar den också i de flesta kvinnors garderober. Den kan användas ensam - 100 % polyester eller som ett tillägg till andra material , t.ex. bomullstyger. Intressant nog har denna syntetiska fiber egenskaper som liknar bomull.

Ren polyester - vilket material är det? Polyestertyger har sina för- och nackdelar (som vi kommer att diskutera senare). Faktum är dock att polyester av dålig kvalitet kanske inte är det mest behagliga att bära. Därför, om du planerar att sy en klänning eller skjorta av detta material, till exempel, välj polyestermaterial av hög kvalitet. Du hittar den till exempel i vår webbutik.

Några ord om polyesterns historia

Du vet redan mer eller mindre vad polyester är. Nu vill vi kort presentera dig för dess historia. Få människor är medvetna om det faktum att detta material har följt mänskligheten i nästan 80 år (vid tidpunkten för publiceringen av denna text). Så låt oss ta en titt på var polyester faktiskt kom ifrån i de kläder vi bär idag, på 2000-talet.

De första experimenten på syntetiska material utfördes redan på 1930-talet. Det var dock inte förrän 1941, under andra världskriget, som PET - en typ av termoplastisk polymer - patenterades i Manchester. Två brittiska kemister är ansvariga för detta: James Tennant Dickson och John Rex Whinfield. En tid senare utvecklades även andra versioner av polyester, utvecklade av kemister från Amerika och Sovjetunionen.

Till en början var det inte särskilt populärt. Den fick det lite senare, på 70-talet, när den till och med fick namnet på ett mirakelmaterial (som inte behöver strykas) och regerade bredvid platåskor, utsvängda byxor och andra element som är karakteristiska för denna era. Hans gyllene år varade dock inte länge. Med tiden förlorade polyester sitt rykte och började sägas vara obekvämt, och dessutom billigt och klibbigt. Även om detta kan ha varit fallet tidigare, är en sådan åsikt orättvis mot moderna polyestermaterial av hög kvalitet.

Idag uppmärksammas det faktum att dess produktion skadar miljön, eftersom polyester produceras av icke-förnybar petroleum. Av denna anledning demoniseras det ofta felaktigt, och ändå kan polyester komma från återvinning... Å andra sidan är bomull , som ofta ställs i motsats till detta konstgjorda material, inte heller den bästa lösningen för planeten i många fall. Dess produktion kräver ofta användning av stora mängder bekämpningsmedel och vatten. Det sägs att bevattning av bomullsfält är det viktigaste bidraget till att Aralsjön krymper.

Skaffa polyester

Vi har redan svarat på frågan som ofta söks av internetanvändare: polyester - vad är detta material? Vi lovade också att diskutera hur detta material tillverkas. Vi förklarar nedan.

Produktionen av polyester sker under syntesen av vissa estrar, alkoholer och syror. Dessa välkända begrepp från kemin betyder dock inte mycket för den genomsnittlige medborgaren. Enkelt uttryckt är polyester tillverkat av råolja som utsätts för en av tre kemiska reaktioner. Till en början är det i form av små flingor som smälts vid höga temperaturer. Fibrer erhålls från droppande och torkande  trådar. Senare kan de sträckas ut och även få önskat utseende.

Som vi nämnde tidigare kan polyester också återvinnas. Frågan om polyester är ett bra material eller om det faktiskt är så skadligt för planeten lämnas till individuell bedömning.

För- och nackdelar med detta material

Du vet redan vad polyester är och du känner till dess historia. Vi har redan nämnt att det har både sina fördelar och nackdelar, vilket gör att vissa människor gillar det och andra hatar det. Låt oss ta en titt på båda.

Fördelar med polyester Nackdelar med polyester
  • Hög elasticitet - detta material deformeras eller sträcker sig inte.
  • Rynkmotstånd - behöver ofta inte strykas.
  • Det är hygropobiskt - det absorberar inte fukt och torkar snabbt.
  • Den är mycket hållbar - den tål mycket.
  • Fläckbeständighet - den är motståndskraftig mot smuts och kan tvättas även i kallt vatten.
  • Den är lätt - perfekt för sommarklänningar, till exempel.
  • Det är prisvärt.
  • Det kan bli statiskt och förstöra intrikat stylade frisyrer.
  • Den är relativt oandningsbar - du kan svettas i den.
  • Det är brandfarligt - du bör vara mycket försiktig med eventuella eld- och glödkällor.

Polyester för idrottare och mer

Är polyester ett bra material för idrottare? Det visar sig att det är det - det används ivrigt när man syr sportkläder. Om materialet är av hög kvalitet:

  • det gör att kroppen kan andas fritt,
  • transporterar bort svett bra utan att det bildas våta fläckar,
  • Det skyddar effektivt mot vind och regn.

Numera har polyester i kläder ett brett användningsområde - underkläder, regnrockar, fleece... Det är verkligen inte svårt att hitta den. Det är värt att komma ihåg att detta material numera inte liknar den demoniserade, obekväma polyestern från 70-talet.

Var inte rädd för polyester!

Man skulle vilja säga vilken typ av material det är - polyester! Den kan ha många användningsområden - från luftiga klänningar, via varm fleece, till vattentäta och vindtäta kappor. Vi hoppas att du kommer att få mycket användbar information om polyester från vår artikel. Vi inbjuder dig också att handla i vår webbutik, där du hittar många fantastiska material, inte bara polyester.

Kommentarer ()

Lastning...