Sammet och velour - vad bör du veta om dessa tyger?

Ett material som med rätta (om än bara delvis) identifieras med sammet, men som undgår enkla definitioner – så vi förklarar vad velour är och hur det skiljer sig från sammet och sammet. Velour är ett tyg som ofta används inom inredningsbranschen, men det är perfekt som material för aftonklänningar eller eleganta jackor. Men innan vi går vidare till praktiska tips om hur man tar hand om sammet hemma kommer vi att svara på frågan om vad velour är och vad som är skillnaderna mellan enskilda tyger som ett mindre tränat öga kanske inte märker. 

Vad är sammet?

Innan du vet vad velour är måste vi reda ut mysteriet med sammet, som är ett tjockt material täckt med mjukt ludd som vanligtvis inte är mer än 3 millimeter långt. I århundraden var sammet en symbol för skräddarsydd lyx (särskilt på den tiden då den var gjord helt av siden). Det ädla utseendet är resultatet av en distinkt flätningsteknik som gör att ljus kan reflekteras från olika vinklar, vilket är ansvarigt för intrycket av ett varmt sken, vilket ytterligare betonar materialets kunglighet.  

Hur tillverkas sammet? Öglor av avklippta eller oklippta trådar vävs mellan inslaget och varpen, tack vare vilka luggen bildar sex trådar – detta är en annan lösning än i fallet med standardmaterial gjorda av två trådar, vilket ytterligare påverkar sammetens lyx. 

Typer av sammet

Det är knappast förvånande att frågan om vad sammet är kommer upp så ofta – synonyma termer som velour eller sammet kan väcka tvivel om vad som är vad. Samtidigt är sammet, liksom de andra två tygerna, ett bomullsmaterial med en kort, karakteristiskt fluffig överlack (kallad fuzz). Sammet delas in i enfärgad och mönstrad sammet, och mönstren skapas bland annat genom att kontrastera höjden på borsten. Men framför allt kännetecknas sammet av vilken typ av trådar som används för fleecen:

  • - naturlig sammet – tillverkad av bomull, silke eller ulltrådar,
  • - Konstgjord sammet – tillverkad av polyesterfibrer eller stretch.

Sammet hör till tyger som kallas plysch, det vill säga ett material med en fiberbeläggning – de största skillnaderna mellan de olika sorterna är bland annat metoden för att få fram kappan och dess längd, samt vilken typ av fibrer som används för tillverkningen. 

Vad är velour?

Skillnaden mellan sammet och velour beror främst på pälsens längd – velour är gjord av korta, oftast silkesborst, vilket ger effekten av ett tunnare material än sammet. Dessutom kännetecknas velour av större elasticitet och en mindre glänsande yta än sammet. Båda termerna används dock alltid synonymt – sammet och velour är så lika att knappast någon kommer ihåg att båda materialen tillhör plysch. Saken kompliceras ytterligare av det faktum att velour inom modeindustrin också innebär ullmaterial som används för tillverkning av rockar (fleece) och en typ av läder som ser ut som mocka. 

Daglig sammetsvård

Både sammet och velour är bland de tyger som återgäldar dig med ett vackert utseende om de tas om hand på rätt sätt – den största rädslan är vanligtvis en blekt färg eller tillplattning av det karakteristiska ludd som gör dessa material unika. Av denna anledning bör möbler täckta med sammet placeras på en plats där det finns måttligt solljus – intensiv kontakt med solen främjar förlusten av dess ursprungliga färg och glans

Så hur tar man hand om sammet och velour? Regelbunden dammsugning med en mjuk dammsugare eller en mjuk borste är viktigt, eftersom plyschmaterial lätt kan samla irriterande damm och smuts. På så sätt kommer du inte bara att fräscha upp tyget utan framför allt hjälpa till att bibehålla luggens karakteristiska struktur. 

Effektiv sammetsrengöring

Vardagen är skoningslös, så förr eller senare kommer det att bli nödvändigt att rengöra sammet eller velour – i en sådan situation är det värt att veta vad som kommer att undvika den slutliga skadan på materialet. När det gäller fläckigt eller utspillt velourtyg är det nödvändigt att kontrollera tillverkarens rekommendationer och följa dem. Att tvätta hemma är bara meningsfullt om du inte överskrider den maximala temperaturen som anges på etiketten (från 15 till 30 grader Celsius beroende på tillverkare) och använder skonsamma tvättmedel. Materialet bör torkas plant för att undvika att ytan skrynklas och sedan borstas. Den andra lösningen är att ta velouren till en kemtvätt eller under vård av en professionell städfirma.  

Velour för vardagsbruk

I århundraden var sammet ett av de ädla tygerna som den genomsnittliga personen inte hade råd med – idag har denna situation förändrats, så det är värt att införa velour i din garderob och inredning. Lite lyx är vad var och en av oss förtjänar. 

Kommentarer ()

Lastning...