Den senaste tiden har modevärlden skakat av "etikettskandaler". Det kan finnas många företag som baserar sin verksamhet på orättvisa regler. Nuförtiden är det mycket snabbt och enkelt att köpa. Vi köper också mer och mer och tänker ofta inte på vem och hur vi producerat våra kläder. De senaste veckorna har visat oss hur viktigt det är att kontrollera information om varumärken och göra informerade köp.

Kontrollera etiketten

Vanligtvis är vi medvetna om vad vi letar efter: rätt klipp och skur för oss. Vi vill att våra kläder ska passa in i de aktuella trenderna. Så varför inte utöka denna medvetenhet? Vi kan börja med att kontrollera vad som står på etiketten. Låt oss vara uppmärksamma på var och hur kläderna vi köper tillverkas. 

Även om vi vet mer och mer om modebranschens mörka sida, pratar vi fortfarande inte tillräckligt om priset som miljön betalar för snabbt och billigt mode. Du bör vara särskilt uppmärksam på etiketterna, materialet och hur kläderna sys. Det är bäst att avstå från en produkt med "60 % polyester" på etiketten och leta efter kläder där du till exempel ser "100 % bomull" eller "95 % siden, 5 % elastan". Det är värt att fokusera på kvaliteten på de tyger eller kläder du köper, eftersom du säkert kommer att kunna njuta av dem  längre.

Det bästa valet är produkter gjorda av siden, linne, bomull, ull. På grund av deras kvalitet och egenskaper. Vi rekommenderar också viskos, som är ett billigt substitut för siden. Det kan också ha fördelarna med bomull, eftersom det är ett smart material. Under produktionsfasen kan den ges olika egenskaper. Om du vill lära dig mer om viskosens egenskaper, klicka här.

Ekologiskt mode

Mode kan vara "ekologiskt" på många sätt. Det kan till exempel handla om att producera ekologisk bomull som odlas utan användning av växtskyddsmedel som bekämpningsmedel och konstgödsel. Ekomode kan också innebära att ett varumärke producerar och säljer sina produkter i enlighet med principerna för rättvis handel. Det kan stödja lokal produktion som minskar koldioxidavtrycket – som är så dödligt för miljön. Faktum är att ekologiskt mode kan vara något annat ur konsumentens synvinkel och något annat ur varumärkets perspektiv.

Greenwashing

Termen var tänkt att syfta på det engelska ordet "whitewashing" som betyder whitewashing. Det användes först av Jay Westervelt i en artikel som beskrev hotell som uppmuntrade sina gäster att byta sina handdukar mindre ofta på grund av påstådd oro för miljön, men i själva verket spara tid på rengöringsprodukter och tvätt. 

Fritt översatt betyder "greenwashing" "grön lögn". Det är ett fenomen som handlar om att ge kunderna intrycket att en viss produkt eller företaget som producerar den lever i harmoni med naturen och ekologin. 

Miljövänliga certifikat för kläder
GOTS (Global Organic Textile Standard). Detta är ett av de mest populära ekologiska certifikaten i Europa, vilket garanterar att en viss produkt har skapats med respekt för miljön.
Fairtrade är ett rättvisemärkt certifikat. Det delas ut till tillverkare som uppfyller ett antal krav under produktionen av kläder. Det handlar till exempel om att värna om utvecklingen av lokalsamhällen eller miljön. Certifikatet delas också ut till företag som inte kränker de anställdas rättigheter.
ECOLABEL för textilier, både naturliga och konstgjorda material gäller. Det är ett EU-certifikat som utfärdas i Polen av det polska centret för testning och certifiering.

Låt oss ge våra kläder ett andra liv!
Förutom att vara medvetna när vi köper, spelar det också en stor roll vad vi kommer att göra med kläderna när vi slutar använda dem. Det finns verkligen många möjligheter inom detta område: second hand-butiker, välgörenhetsklädkollektioner, klädbyte eller försäljning på internetportaler. Vi uppmuntrar dig också att sy om gamla kläder. De kan förkortas, knäppas, sys på och kanske till och med broderas på en T-shirt eller byxor som får en andra chans. Vi lämnar den kreativa uppfinningen till dig!

Kommentarer ()

Lastning...