Bomull och dess egenskaper

Bomull kommer från träd och buskar som finns i naturen på nästan alla kontinenter. De bästa kommer från länder där det är bra solsken, måttlig nederbörd och ingen frost. Den mognar för skörd när blommorna bleknar och kapslarna fulla av frön dyker upp. 

Även om många länder har antagit ett maskinbaserat sätt att skörda bomull, skördas den fortfarande oftast för hand i Asien. Därefter separeras fibrerna från fröna. Fibrerna formas till balar och transporteras till spinneriet där de kammas ut. De får mjukhet och flexibilitet. Sedan spinns den i en specialiserad verkstad, ibland fortfarande för hand på vävstolar. Bomullsfrön, som blir kvar efter produktionsprocessen, används för livsmedelsändamål. Varför talar vi om allt detta?

Bomull är ett naturligt och funktionellt material

Att betona att bomull kommer från en naturlig råvara. Det är inte ett syntetiskt eller konstgjort tyg och har därför egenskaper som endast tillskrivs naturliga tyger. Den är mjuk och skön att ha på sig. Den är lätt att rengöra och har vissa hälsofrämjande egenskaper. Det är ett av de mest populära materialen för tillverkning av kläder eller tyger. Det används också i följande branscher:

  • läkemedelsindustrin, för tillverkning av förband och andra hygieniska material,
  • och till och med fiskenät,
  • kaffefilter,
  • oljeproduktion,
  • dollarsedlar.

Den har sin popularitet att tacka för den relativt billiga processen för inköp och produktion, såväl som de kvaliteter vi kommer att prata om.

Kolla in våra tyger: Bomull och Batiste

Bomull – ett material med extraordinära egenskaper

Bomull är ett mycket hygroskopiskt material. Det gör att den effektivt absorberar fukt, vilket är viktigt på sommaren när vi svettas intensivt. Intressant nog känns den inte våt, även om den absorberar upp till 25 % av sin vikt. Beroende på hur tjockt eller tunt bomullsmaterialet vi beställer kommer det att hålla värmen bra. Tunnare tyger visar sig vara bättre för sommaren, eftersom de gör kläderna luftiga. Tjockare bomull är ett tyg för vintern, när du behöver skydda dig mot kylan. .

Bomull är resistent mot stretching och hög temperatur. Detta gör den graciös vid tvätt, men också mycket hygienisk – de flesta bakterier dör vid höga temperaturer. Den är ett nöje att bära eftersom den är mjuk, slät och behaglig att ta på. Det är också säkert för huden. Bomull orsakar inte allergier, klåda eller bitande - tyget är idealiskt för barn. Ett bra material för barnkläder – bomull används ofta vid tillverkning av kläder för de yngsta!

Kolla in våra kategorier som: Vanlig bomull och Tryckt bomull

Bomullskläder är slitstarka och bekväma

Trots att bomull är ett tyg som är något mindre motståndskraftigt mot veck än andra är det mycket slitstarkt. Kläder gjorda av det håller i flera år och skadas inte. På grund av att den är flexibel, sitter bra på kroppen, är bekväm att bära och inte begränsar rörelsen. Det gör att du kan betona fördelarna med din figur, vilket särskilt gäller för T-shirts och underkläder. En ovanlig fördel med bomullstyger är deras motståndskraft mot lukt. Den passerar inte bara genom lukter med stor motståndskraft, utan den släpper också ut dem mycket snabbt. Ett besök på en fettluktande pub är därför inget problem när det gäller bomullskläder. Å andra sidan är lösningen på skrynkelproblem att stryka och rengöra ordentligt.

Hur tvättar, stryker och torkar man bomull? Bomullstyg – tips

Bomull kräver på grund av sin naturliga struktur rätt skötsel. Lägg inte fuktiga kläder i en garderob eller resväska för att förhindra att de möglar.

Strykning av bomull – vilken temperatur ska jag ställa in mitt strykjärn på?

Den är dock temperaturbeständig – den kan strykas även vid 150-180 °C. Den lossnar snabbare om du stryker med ånga.

Bomullstvätt – vid hur många grader?

Bomull är också relativt lätt att tvätta. Den är inte rädd för temperaturer på 90°C och högre. Det är dock värt att sänka tvättemperaturen en aning, till ca 60°C om bomullen är färgad. Den kan snurras.

Torkning av bomullskläder

När du torkar, kom ihåg att inte lämna den skrynklig och helst inte i full sol. Långvarig exponering för strålarna kan skada den.

Relaterade produkter

Kommentarer ()

Lastning...