Paljetter och allt du bör veta om dem!

Paljetter är en typ av dekoration som sys på tyg. Dessa är små element gjorda av glänsande metallplatta, med ett hål för att fästa paljetter på materialet. Paljetttyg är särskilt populärt för kvällsoutfits, men inte bara!

Tror du att paljetter har blivit omoderna? Inget kunde vara längre från sanningen. Detta är en av de odödliga trenderna som med jämna mellanrum återkommer till designers fördel, särskilt ofta i kollektioner för höst- och vintersäsongen. Deras popularitet borde trots allt inte komma som en överraskning, eftersom paljetter är perfekta för att skapa unika kläder som inte kan förbigås likgiltigt. Dessa typer av dekorationer finns i en mängd olika färger, former och storlekar. Så – det är dags att väcka din kreativitet!

Unikt paljetttyg – hur väljer man det?

Det går inte att förneka att vi oftast sträcker oss efter glänsande klädesplagg för kvällsutflykter. Det kan vara en dejt, ett besök på en klubb, bio eller ett mycket formellt tillfälle, till exempel en fest eller en nyårsfest. Det är därför paljetttyget är mycket starkt förknippat som tyg för en klänning. Hur väljer man rätt?

En klänning med paljetttyg eller dekorerad med skimrande pärlor kan komma i en mängd olika ytbehandlingar och färger. Beroende på dina behov kan du satsa på:

  • elastiska stickade tyger med glitter eller paljetter, t.ex. lurex, idealiska för att sy kroppssydda klänningar, pennkjolar och blusar,
  • icke-elastiska tyger, såsom nät, som kan användas för att förbereda element som sjalar, kappor eller dekorativa element för lägenheten,
  • Genomskinliga tyger, som tyll, chiffong, guipure eller spets, som ofta används som applikationer och accenter, t.ex. i bröllops-, bröllops- eller aftonklänningar.

Paljetttyger är oftast gjorda av syntetiska fibrer, såsom polyamid eller polyester, eftersom de ger god flexibilitet och hållbarhet för liknande applikationer. När du letar efter tyger med en mer exklusiv karaktär kan du också stöta på viskos och siden dekorerade med paljetter – extremt chica och tidlöst vackra.

Paljetttyg – hur syr man med det?

När du bestämmer dig för att använda paljetter i ditt projekt är förmodligen den största utmaningen själva sömmarna. Det här är trots allt metallbitar som kan skada nålen eller maskinen om de hanteras felaktigt – och säkert orsaka sömmerskan lite frustration. Tyg med paljetter är perfekt för att sy en aftonklänning, men kräver tyvärr extra arbete vid sömnad.

  • Korrekt förberedelse och inlärning av materialet är avgörande. Detta är det mest tidskrävande steget, men också avgörande för att skapa en fantastisk outfit. Innan du syr är det värt att kontrollera till exempel om paljetterna inte färgar tyget.
  • Paljetttyget sys (eller snarare tråcklas med en tunn söm) med hjälp av en tunn nål och tråd, även när du syr sådant tyg med en symaskin.
  • Om paljetterna faller in i överflödig söm måste du göra dig av med dem. Applikationer kan enkelt klippas ut med precisionsbroderisax – naturligtvis måste du göra det tillräckligt försiktigt för att inte skada tråden som prydnadssakerna är fästa vid tyget.
  • Strykning av paljetter kräver särskild uppmärksamhet och omsorg. Om det behövs måste du göra det med ett lätt uppvärmt strykjärn, inställt på läget för strykning av syntetmaterial, helst genom ett bomullsmaterial.

Detaljerade råd om sömnad med paljetttyger finns på nätet. Det är värt att dra nytta av de råd som publiceras på professionella sömmerskors bloggar, samt leta efter instruktionsvideor som tydligt illustrerar hela processen.

Paljetter yrsel

Hur bär man paljetter bra? Med stolthet, förstås! Kläder som är inredda på detta sätt kan – även om de inte behöver visa sig vara flashiga. Allt du behöver göra är att styla elementet ordentligt. De senaste säsongerna har det funnits tydliga inspirationskällor från 2000-talets mode. Detta innebär att materialet dekorerat med diskreta prydnadssaker passar perfekt in i de aktuella trenderna!

Om du drömmer om att glänsa i en perfekt skräddarsydd outfit erbjuder vår butik ett brett urval av paljetttyger. Erbjudandet innehåller många originalmönster och färgvarianter. Letar du efter ett glamourtyg? Vill du ha en diskret glöd som vackert lyser upp din kvällsoutfit? Om så är fallet, satsa på högkvalitativa paljetttyger, tillgängliga i Izpol-erbjudandet.

Relaterade produkter

Kommentarer ()

Lastning...