Tweed - tygets historia, kunskap i ett nötskal

Modehistorien känner till många mönster, men det finns nog inget mer igenkännbart än tweed. Detta mönster är taget av ett material vävt av tjockt ullgarn. Dess väv har en mycket tät kypertstruktur. Oftast vävs tweed enligt fiskbensmönstret. Det sägs att klassiker aldrig går ur tiden, och det finns få så uttrycksfulla material som tweed.

Det finns på skrivbordet hos många samtida designers. Oavsett om tillställningen är formell eller mer avslappnad är tweed alltid ett bra och elegant val.

Tweedmaterial, eller var kommer det ifrån?

Ursprunget till tweedmaterialet går tillbaka till det gamla Skottland. Det var där som ylletyg började användas på detta sätt, särskilt på en av de västra öarna, Harris. I allmänhet var tweed ett bruksmaterial som användes under kallare dagar, vilket är vanligt förekommande i Skottland. Den vävdes hemma, och om någon hade brist på ull bytte han till sig den. Med tiden blev ull något av en valuta i Skottland. Tweedmaterialet har fått sitt namn av slumpen. År 1830 misstolkade en engelsk köpman termen "tweels" som Tweed – namnet på en skotsk flod. Namnet slog igenom och tog England med storm, och sedan hela västvärlden. Precis som själva tweedmaterialet.

Egenskaper och fördelar med tweedmaterial

Tweed är ett behagligt och mjukt material att ta på, och mycket flexibelt. De flesta sömmerskor erkänner att de fungerar bäst med detta tyg. Tyget har höga hygroskopiska egenskaper, är elastiskt och mycket slitstarkt – tweed skrynklar inte bara genom att bära det. Den leder värme bra, är bekväm att använda och behåller sitt utseende i många år. Problemet kan vara ett något högre pris och det faktum att naturlig tweed ibland angrips av mal.

Tweed – tyg i olika typer

Under skotsk tid tillverkades tweed av fårull som lindades på grova trådar. Dessa färgades i naturliga nyanser och vävdes sedan in i det berömda mönstret. En del kallar honom för "kråkfötter". Och hur ser det moderna tweedmaterialet ut idag?

Harris Tweed

Denna sort hänvisar till tweedens begynnelse. Det kännetecknas av tygets grovhet, men å andra sidan är det mycket hållbart. Under skotsk tid var det en speciell tillgång. En förändring för människor som gillar naturliga tyger och primitiva tekniker.

Cheviot och Shetland

Denna sort har fått sitt namn från Shetlandsregionen och de fårarter från vilka ull erhölls för tweedmaterial. Förr i tiden föddes cheviotfår upp i de skotska högländerna. Förresten, de heter samma sak – Cheviot. Från dessa får var ullen extremt tjock, tung och med grovt garn. Den har också en så intressant, dämpad glans. Denna sort är bäst lämpad för tillverkning av hållbara kläder för bergsexpeditioner, resor eller överlevnad.

Shetland

Denna sort kommer i sin tur från får som finns i skärgården med samma namn. Ullen från dessa får är väldigt mjuk, behaglig att ta på och så fluffig. Ett bra val om vi har att göra med känslig hud.

Pepita

Den kallas ibland för en "hundtand" eller bara en "kycklingfot". Idag är det den klassiska uppfattningen om vad tweedmaterial är. Snyggt, tvåfärgat, skevt. Speciellt utvald av kvinnor, grunden för att förstå brittiskt mode.

Donegal

Återigen har tweedvarianten fått sitt namn från geografin, den här gången från Irland. Denna tweed har många former – fiskbensmönstrad, hundtandsmönster, brokig eller dämpad. Donegal var en plats där tweedkulturen utvecklades under århundradena. Effekterna är fantastiska – titta bara på tyger gjorda av ljusare och mörkare garner, dessutom varvat med andra färger. Återigen – det mest valda materialet av kvinnor.

Chanel tyg

Under 1900-talet blev chaneljackan ganska känd. Det är ett plagg i mjuk tweed och varje plagg hade ett unikt mönster. Det väcker kostymassociationer. Det är väldigt elegant och är också synonymt med det i dagens förståelse av mode. Den har fått sitt namn efter en berömd designer som ofta använde skotskt tweedmaterial i sin design, vilket gjorde att den användes i konsten.

Kommentarer ()

Lastning...