Tyger för kappor

Vilket material för en kappa fungerar bäst? Ytterkläder bärs vanligtvis mycket längre än en säsong. Det är därför det är värt att satsa på tidlös design och högkvalitativa tyger som inte försämras under användning. Först och främst ska de vara motståndskraftiga mot fukt, bekväma och varma. Oersättliga på hösten och vintern är bland annat ull, kashmir och alpacka. Naturliga, motståndskraftiga mot skador och framför allt ser de extremt snygga ut. Kolla in vilka andra kapptyger i nätbutiker som är värda att välja.

Vilket tyg för en kappa ska man välja?

Kapptyger finns i ett mycket brett utbud av olika varianter. Om du planerar att sy ytterkläder kan du i första hand välja mellan klassiska material, dvs.:

  • ull för päls,
  • kashmir
  • alpacka
  • boucle ull,
  • kostym ull.

Det är värt att välja kapptyger beroende på hur varmt plagget ska vara. Till exempel är kostymull något tunnare än kashmir, så det kommer att fungera ganska bra under övergångsperioden.

Hur är tyget för en kappa det mest mångsidiga? Det är definitivt pälsull, som, som namnet antyder, är utformad för att sy denna typ av kläder. Den kan användas för att skapa kappor av alla snitt – klassiska, snygga och avslappnade. Den är också bra för att sy jackor för damer och herrar och för de yngsta. När du planerar barntäcken är det dock bra att vara uppmärksam på om ullen inte biter.

Päls – vilket material förutom traditionell fårull?

Ett beprövat val när det kommer till pälstyger är också alpacka. Material som innehåller ullen från detta djur har utmärkt luftgenomsläpplighet och isolerande egenskaper, har längre lugg och är mycket mjuka. De är perfekta för att sy en kappa, jacka eller väst.

En alpacka med lång lugg i en vacker karamellfärg är ett tidlöst val för vinterdagar. Å andra sidan är kappatyg med kort lugg ett material som är perfekt för ytterkläder. Den är tunnare, men håller dig fortfarande varm.

Ett annat förslag är kashmir, som är extremt elegant ull som kommer från kashmiriska getter som lever i Himalaya. Den är extremt lätt och behaglig att ta på, men också mycket varm – upp till åtta gånger varmare än fårull!

Det är värt att uppmärksamma tyger vävda av kashmir med en liten blandning av polyamid. De har en karakteristisk glans, är mycket känsliga, mjuka och bekväma.

Å andra sidan är det italienska dubbelrockstyget vävt av kashmir med tillsats av naturlig ull idealiskt för att sy ytterkläder. Den värmer och låter samtidigt huden andas. Kashmir gör att den har ännu bättre isolerande egenskaper.

Kapptyger – hur tar man hand om dem?

Man bör komma ihåg att ullrocktyger inte är lämpliga för självtvätt – varken manuella eller automatiska. De bör tas till en kemtvätt, där de kommer att rengöras professionellt. Detta gäller dock inte bara kashmir eller alpacka. Om du har en kappa eller jacka av syntetmaterial, till exempel ekopäls, är det inte heller värt att riskera att tvätta dem hemma.

Den bästa lösningen är att överlåta omslaget till proffs. Lyckligtvis behöver du inte göra det för ofta. Det räcker med att få pälstyger rengjorda en gång per säsong, eller oftare om jackan till exempel blir fläckig.

Ullkläder bör förvaras i hängande tillstånd så att de inte tappar formen och inte skapar fula veck. Du måste också skydda dem från mal, det vill säga insekter som livnär sig på ull. Deras störningar kan orsaka hål som är svåra att maskera.

Genom att följa några enkla regler kan du njuta av år med en kappa eller jacka gjord av material av god kvalitet. Det är definitivt värt att investera i högkvalitativa kapptyger.

Mer här: https://izpol.pl/fabrics/en/92-fabrics-for-p%C5%82aszcze-and-jackets

Relaterade produkter

Kommentarer ()

Lastning...