Egenskaper hos jacquard

Hur tillverkas jacquard – ett tyg med unika mönster?

Jacquardtyg tillverkas på vävstolar utrustade med jacquardmekanismen. Denna maskin är en näsanordning designad för att väva flerfärgade och mönstrade tyger, vilket gör att du kan få nästan vilket mönster som helst.

Intressant nog skapas motivet inte bara genom att det särskiljs med en annan färg. Monokrom jacquard kan också vävas på vävstolar, där mönstret är resultatet av ett annat arrangemang av inslags- eller varptrådar. Som ett resultat är den något konkav eller konvex och reflekterar ljuset något annorlunda, vilket skapar intrycket av en annan färg. Mönstren kan också färgläggas, vilket görs på två sätt – genom att använda olika färger på inslagstrådar eller varp. Det är så här jacquards med flera trådar eller flera varpar skapas.

De vävtekniker som används och olika vävar som linne, kypert eller satin gör jacquardtyger extremt rika på genomarbetade dekorationer. Redan i skapandestadiet blir mönstret en integrerad del av materialet, tack vare vilket det finns säkerhet att dekorationen inte kommer att slitas av, repas eller sträckas.

Vad kan man sy av jacquard?

Jacquard – ett tyg med en massiv och tung struktur – väcker mycket kontroverser. Men du ska absolut inte vara rädd för det. Det är ett material som alla andra, och i många tillämpningar råder det definitivt över klassiskt vävt ädelsiden, naturligt linne eller bomull. Jacquardtyger är definitivt mindre elastiska än jacquardstickade tyger, men de har hittat ett antal tillämpningar inom mode. De kännetecknas av en tjock väv av trådar som är motståndskraftiga mot förändrade temperaturer.

Jacquard är ett extremt slitstarkt och effektivt tyg – allt tack vare sin rika design. Det är inte ett material som kräver särskild vård och är inte benäget att skrynklas. Jacquardtyg är perfekt som material för outfits för speciella tillfällen. Dess struktur gör den mycket ädel i utseendet. Dessutom finns den i många olika versioner. Du hittar m.in:

  • mönstrad jacquard, t.ex. med blommor,
  • glitter jacquard,
  • siden jacquard,
  • bomull jacquard.

Så du kan enkelt välja material för ditt syprojekt. Jacquard är perfekt för klänningar, jackor, kappor eller kostymer. Varje outfit som sys av den kommer att vara mycket elegant och unik. Beroende på vilken typ av tyg du väljer kommer det att fungera bra som aftonkläder, men även till vardags. Om du tycker att det är svårt att bestämma dig för vilken jacquard från vår butik som passar bäst för ditt projekt kan du beställa ett gratisprov av tyget till den angivna adressen. Då kommer du att lära känna dess faktiska färg och struktur och fatta rätt beslut.

Jacquardmaterial oersättligt i inredning

Eftersom jacquard har fördelen av mycket hög mekanisk hållfasthet är tyget perfekt för inredning. Förr i tiden var jacquardgardiner eller tunga dekorativa dukar standard. För närvarande har de ersatts av ljusgardiner och persienner, men jacquardmaterialet ser fortfarande bra ut som kappor, gardiner, sängöverkast eller lampskärmar i retrostil. Det är också ett bra material för möbelklädsel, särskilt matstolar eller låga pallar som följer med kvinnors toalettbord.

Hur tar man hand om jacquard?

Jacquard, liksom andra konstruktionstyger, får inte tvättas våta. Kläder gjorda av dessa material måste kemtvättas varje gång. De är strukna på vänster sida som standard. Man bör dock komma ihåg att jacquardtyger ofta är känsliga för temperatur. När det gäller blandfibertyger bör temperaturen väljas efter den känsligaste fibern.

Relaterade produkter

Kommentarer ()

Lastning...