Vilka tyger är värda att bära på hösten?

Visste du att rätt tyger för hösten inte bara kan vara varma, utan också bekväma och vackra? När dagarna blir kortare och kallare drömmer de flesta av oss om att gömma oss i ett varmt hus med en kopp varmt te. Det är dock inte alla som har råd med sådan komfort och trots det ogynnsamma vädret måste de ge sig ut på vägarna. Nyckeln till bekvämlighet och komfort vid den här tiden på året är rätt kläder. Vilka tyger för hösten kommer att fungera bra i vardagsstyling?

Varma tyger till hösten – vi sätter naturen i fokus!

På hösten är det värt att satsa på bekväma och varma kläder. Varje årstid har sina egna regler – det vi har på oss på sommaren kommer förmodligen inte att klara testet under kallare dagar. Tyger och stickade tyger har olika syften, så om vi vill att det växlande vädret utomhus inte ska vara hårt för oss måste vi ägna mer uppmärksamhet åt sammansättningen av de material som våra kläder sys av. Tyngre och tjockare tyger av naturligt ursprung ger bättre isolering mot kyla och är bekvämare. Vilka tyger fungerar bäst på hösten?

Kashmir och ull – perfekt för tröjor och kappor

Kashmir är en typ av ull. Det kommer dock inte från får, utan från getter som föds upp i Asien (kashmirgetter). Om du undrar vilket tyg till hösten som kommer att se bra ut på kontoret och under officiella möten – kan du enkelt satsa på lyxig kashmir. Det är ett ädelt tyg för en tröja som inte bara kommer att vara behaglig att ta på och delikat, utan också mycket elegant.

När vi väljer ytterkläder för hösten måste vi ägna särskild uppmärksamhet åt materialet. Pälsull kan komma från håret på olika djur (inte bara får). Ulltyget ger inte bara optimal värme utan skyddar också mot vind, impregnerar fukt och garanterar god luftcirkulation. De mest önskvärda (och tyvärr inte de billigaste) tygerna för kappor inkluderar kamelull. Vad som är viktigt – dess utvinning är en naturlig process och orsakar inte lidande för djuren!

Bomull – perfekt för blusar och sweatshirts

Ett annat förslag på ett bra tyg för hösten kommer inte från djur. Bomull är ett naturligt tyg av vegetabiliskt ursprung. Det är ett utmärkt tyg för en halsduk, sweatshirt, blus och tjockare t-shirt. Särskilt anmärkningsvärd är den så kallade borstade bomullen, det vill säga den populära flanellen. Även om de flesta av oss är föga smickrande förknippade med den "odödliga"  rutiga flanellskjortan – den är härligt och varma kläder för hösten. Bomullstyger ger värme, är bekväma att bära och om du lägger till en blandning av elastiska trådar (t.ex. elastan) till dem – framhäver de figuren perfekt.

Bomullstyger för hösten är mångsidiga, bekväma och prisvärda. Beroende på valet av vikt kan du påverka den slutliga tjockleken och tyngden på dessa tyger. Varje bra tyggrossist erbjuder åtminstone några fibervikter att välja mellan. Ju högre värde, desto tjockare och tyngre blir materialet.

Denim och manchester – för  byxor, kjolar och mycket mer!

Denim och manchester är tyger som kännetecknas av hållbarhet, motståndskraft mot skador och lång livslängd. Förutom den ikoniska indigofärgade denimen, som klassiska byxor sys av, allmänt kända som jeans, är det också värt att uppmärksamma manchester. Det är en mycket intressant och varm, tjock variant av bomullstyg. Den kännetecknas av en tredimensionell struktur med konvexa, parallella linjer.

Ett intressant faktum är att manchester är en annan form av sammet som enligt traditionen bärs av alla manliga medlemmar av den engelska kungafamiljen. Även om det polska namnet "manchester" inte låter behagligt för örat och snarare förknippas med grova kläder - är manchesterbyxor och kjolar (och till och med jackor) ett modernt och intressant förslag för hösten.

Sammet och velour

Sammet och velour är perfekta tyger för hösten som förknippas med lyx. Mjuka, lätt glänsande och behagliga att ta på, de dekorerar inte bara eleganta interiörer utan också catwalks av välkända designers. Velour- och sammetskreationer var en riktig pärla på förra årets modevisningar av kändisar som Alexander McQueen eller modehuset Gucci. Sammet är ett utmärkt tyg för en lätt kappa, som i kombination med lite mindre sofistikerade tyger kommer att få en avslappnad, vardaglig stil.

Vad är skillnaden mellan sammetstyg och velour? Även om båda materialen klassificeras som plyschtyger, ligger de största skillnaderna i produktionsmetoden och längden på borsten ("trikomer"). Sammet är ädlare än velour och har längre borst. Den dyraste är gjord av siden. Velour är tunnare än sammet, och när den tillagas på rätt sätt kan den till och med imitera mocka med sin struktur!

Nu när vi vet vilket tröjtyg som fungerar bäst på hösten och vilket som är bra att sy en varm halsduk av – finns det inget som står i vägen för att starta en ny höstgarderob. Vilka tyger vi bär på hösten kommer inte bara att påverka vårt utseende, utan också vår hälsa och vårt välbefinnande.

Kommentarer ()

Lastning...