Förbättrar linne vårt humör?

Linne har många användningsområden. Dess frön är kända för sina positiva effekter på hälsan hos m.in. tarmar och mage. Denna växt producerar också linfibrer, som används för att tillverka kläder, sängkläder, dukar, servetter och gardiner. Även om det är förknippat med sommarperioden fungerar linneprodukter mycket bra året runt.

I vår grossist erbjuder vi linne som metervara. Det är ett material värt att investera i, både på grund av dess egenskaper och för att det har en bevisad gynnsam effekt på människors hälsa.

Ett material som har varit med oss sedan tidernas begynnelse – lin

Linnematerial skapades redan innan de första antika civilisationerna skapades. Det är känt att mumier i det gamla Egypten var insvepta i den. I många målningar från den tiden kan vi se skildringar av lin, vilket väl illustrerar hur växter odlades och bearbetades. Idag förekommer den naturligt på många platser runt om i världen – i nästan hela Europa, Asien och delar av Afrika.

Linne – dess egenskaper kommer från dess struktur

Vilken inverkan linne kan ha på en person beror på tygets kvalitet. Materialets egenskaper beror på själva växtens struktur. Växten är uppdelad i flera delar:

  • stam – vanligtvis upprätt, utan hår,
  • blad – de är enkla, vridna eller motsatta,
  • Blommor – Hermafrodit, blommar vanligtvis i en dag och faller av snabbt. De utvecklas i toppen av grenade skott. Det finns 5 foderblad, ståndare och kronblad. Blommorna är vanligtvis blå, men också gula, röda, rosa eller vita.
  • Frukter – de kommer i form av kapslar uppdelade i tio kammare med frön. Dessa är tillplattade, svarta eller bruna. När de kommer i kontakt med vatten utsöndrar de slem, vilket alla som använder linfrö vet.

Förr i tiden förknippades linne med dåligt, grovt och skrynkligt material. Det senare har till viss del funnits kvar, men produktionsprocessen och kunskapen om linfibrer har förbättrats avsevärt.

Linne är ett material med ett brett användningsområde – metervara linne

Linne fungerar bra i sommarkläder eftersom det är luftigt och hygroskopiskt. Den drar inte till sig bakterier och svampar, vilket gör den säker för huden och kan säkert bäras av allergiker. Till exempel skyddar en linneduk mat (t.ex. bröd) väl från för tidig formning. Så det är värt att ha en i köket eller på en picknick.

Det betyder att linne som material kan bidra till att förbättra vårt välbefinnande – särskilt under en värmebölja, då det kan vara besvärligt att välja rätt outfit.

Detta material skyddar också huden från skadlig UV-strålning. Den absorberar vatten upp till 25 % av sin vikt och känns fortfarande inte blöt. På så sätt skapar linne det mest vänliga mikroklimatet för huden av alla material. Dessutom absorberar den värme vid varmt väder, vilket gör att vi svettas mindre och vi helt enkelt mår bättre i solen. Det elektrifierar inte och förhindrar ackumulering av elektriska laddningar på huden. Det är därför ett bra tyg för kläder för personer som arbetar med en dator eller andra elektriska apparater.

Lin, på grund av dess egenskaper, används också inom den medicinska industrin och används fortfarande idag för att förbinda sår. Den är lätt, den är ett nöje att bära, och det har verkligen en positiv effekt på vårt humör! Precis som det faktum att sängkläder av linne har en lugnande effekt och förbättrar sömnkvaliteten.

Kolla in vår kategori: Linne

Hur tvättar och torkar man linne?

Förr i tiden tvättades linne endast för hand, men du kan också göra det i tvättmaskin. Tänk på att inte blötlägga den för länge i förväg, särskilt om du tvättar färgade tyger. Långvarig kontakt med vatten missfärgar linnet. I tvättmaskinen är det bättre att välja ett skonsamt program och en låg temperatur – helst inte över 30-40 °C. Vi har bara råd med en högre temperatur om tyget är helt vitt. Det är bättre att undvika vridning och vridning. Linne är ganska känsligt för deformation ändå. Det är lämpligt att använda milda rengöringsmedel, utan klor och blekmedel.

Torkning av linnekläder

Direkt efter att du har tagit ut linnekläderna ur tvättmaskinen är det bra att skaka av dem något. Då blir de lättare att få rätt form. För torkning är det bäst att välja en luftig plats och lägga linnetyger platt. Ett säkert alternativ är torktumling, även om du bör tänka på låga temperaturer. Å andra sidan är det värt att stryka linne när det fortfarande är lite fuktigt. Materialet kommer då att passa bäst.

Kommentarer ()

Lastning...