Skillnaden mellan tyg och stickat

Är du fortfarande förvirrad av dessa två namn? Tyger delas in i tyger och stickade tyger. Dessa är de grundläggande och överlägset mest använda typerna av material. Varför är det så viktigt att skilja dem åt? Kunskap om vad som utgör ett tyg och vad som stickas och vilka typer av tyg som finns kommer att vara särskilt användbart när du ska göra ett val - stickat eller tyg, vilket ska du välja för att sy kläder?

Tyget är vävt, det stickade tyget är stickat 

För att göra tyg och stickat tyg behöver vi samma typer av fibrer, garn eller trådar. Skillnaden är dock att de är byggda på ett helt annat sätt. 

Tygerna vävs på vävstolar och är gjorda av två trådsystem - varp och inslag. Först spänns varptrådarna på vävstolen och dras åt ordentligt, och sedan flätas inslagstråden samman mellan dem. I var och en av dem flätas trådarna på olika sätt, vilket gör tygerna vanligtvis ganska styva och inte särskilt stretchiga, men framför allt stabila, vilket gör det lättare för oss att skära och bearbeta sådant material. 

Stickade tyger tillverkas på stickmaskiner, de kan också virkas. Den är formad av en eller flera trådar, bildar rader eller kolumner, och dessa kombineras till stygn. Det innebär att rader av stygn formas horisontellt, medan kolumner formas vertikalt. Stickade tyger är oftast mjuka och elastiska. Elasticitet innebär att stickade klädmönster vanligtvis är mycket enkla, eftersom de inte kräver pilar.

Typer av stickade tyger

Nu när du vet exakt vad detta material är och hur det erhålls om stickade plagg, är det bra att känna till dess typer innan du bestämmer dig för att dra nytta av erbjudandet från en stickbutik. Den grundläggande uppdelningen av stickade tyger gör att vi kan skilja mellan inslags- och kolumnstickade tyger. Som du kan gissa beror deras namn på vilken typ av väv som använts. Detta är dock inte slutet, eftersom varje väv lätt kan tilldelas en specifik typ av stickat tyg. När det gäller stickat tyg, som kännetecknas av väftväven, kan följande påpekas:

tröja stickat tyg,
Jersey
ribbstickat tyg.

Men bland de kolonnstickade tygerna skiljer vi åt:

Bodyen
tyll.

Vad är gjort av stickade plagg? Det är denna typ av material som tröjor, T-shirts, mössor och underkläder är gjorda av. Så man kan lugnt säga att stickade plagg är vanliga i vardagen och i varje garderob kan vi hitta kläder gjorda av det.

Hur syr man stickat?

Om du vill sy kläder av detta material är det bra att veta hur man syr det, förutom vad stickat tyg är. Att sy stickat, precis som alla andra, kräver att man använder rätt nål. Utan rätt val kan maskinen läcka sömmen och skada de ömtåliga fibrerna. Så vilken sticka blir bäst? Vilken typ av nål du ska välja beror på det specifika materialet. Men stickor med rundad spets fungerar definitivt bäst för att sy stickat. Man bör komma ihåg att stickat tyg är ett svårt material jämfört med tyg, så det är bäst att ha nålar av olika tjocklek i ditt set - så att du enkelt kan anpassa dem till typen av stygn. Å andra sidan, när du avslutar stickade kläder, kommer dubbla stickor att vara till nytta. 

När du försöker sy detta material måste du också komma ihåg att stickat tyg är ett elastiskt material som kan sträcka sig för mycket under sömnad. För att undvika detta måste du se till att maskinen har en pressarfotstryckjustering eller säkra tyget innan du syr. För detta ändamål är det bäst att använda bakplåtspapper eller fleece.

Det sista som är bra att komma ihåg innan du syr stickade plagg är att välja rätt stygn. Hur man syr stickat tyg beror på om det är en söm, ett insydt resårband eller kanske en insydd kant som skapas. Det är bra att bekanta sig med var och en av de möjliga vävarna.

Använda

Om du undrar vad mer som är skillnaden mellan tyg och stickat. Svaret är ganska enkelt. De skiljer sig också åt i sin användning. Tyger används oftast för att skapa kläder, underkläder, kostymer och sängkläder. Stickat tyg används för att göra tröjor, strumpbyxor och vinteraccessoarer.

Vår butik erbjuder både vävda och stickade tyger. Den grundläggande skillnaden mellan tyg och stickat tyg är, som vi redan har nämnt, hur de tillverkas, men också vilka råvaror som används för det. När du jämför stickat tyg med tyg kan du se att de skiljer sig åt vid beröring. Stickat tyg är definitivt mer elastiskt, vilket gör det mycket lättare att sy tyg, och i synnerhet att sy i en dragkedja. På grund av de olika egenskaperna hos vart och ett av dessa material kan kläder gjorda av stickat tyg klassificeras som de som används varje dag, och de som är gjorda av tyg är vanligtvis mer eleganta.

Att veta vad stickat tyg är och känna till skillnaderna mellan det och tyget, du kommer inte alltid att känna igen typen av material själv. Det är bäst att ta professionell rådgivning innan du köper den. Vi är säkra på att vår grossistförsäljning av material kommer att uppfylla dina förväntningar.

Kommentarer ()

Lastning...