Tyger i lapptäcke

Patchwork är en teknik som används över hela världen. Den består i att kombinera olika element av material i olika färger och mönster. Det är jätteroligt och en miljövänlig metod, för tack vare detta hamnar inte det överblivna materialet i soporna! Lapptäcke är också friheten att skapa - allt beror på vår fantasi. 

Lite historia

Före 1800-talet var lapptäcken ett resultat av fattigdom. De fattigare samhällsklasserna hade inte råd att slänga matrester, så minsta tygbit användes för att laga kläder och sängkläder. Fragment som fortfarande var användbara klipptes ut ur slitna kläder och syddes på ett kraftigare tyg. Tack vare detta kan sådana kläder eller överkast tjäna dem längre.  

Senare nådde denna teknik de högre klasserna. Omoderna klänningar ändrades och värdefulla bitar av siden, sammet, brokad och accessoarer som brokad eller band klipptes ut ur dem. Efter att ha tråcklat utvalda tygbitar på duken syddes de med dekorativa stygn med hjälp av dekorativa trådar. Sedan syddes dekorativa applikationer, pärlor och fjädrar på. På så sätt skapades fantastiska och originella tillbehör, såsom: överkast, löpare, kuddar etc. 

Samtida användning 

Lapptäckstrenden återvände 2020 tack vare Alexander McQueen, som introducerade lapptäckskreationer i sin kollektion. (Om du gillar en utmaning har utvecklarna på MCQUEEN CREATORS webbplats tillhandahållit videor från varje steg i arbetet, så att alla kan prova på ett lapptäcke inspirerat av McQueens teams arbete). Ungdomsidolen Harry Styles hade också ett stort inflytande, som dök upp i en av showerna i en kofta designad av Jonathan Anderson. Fansen försökte sig på att återskapa tröjan. Som ett resultat har lapptäcke fått mer och mer betydelse i modevärlden.

År 2021 har lapptäcke blivit en het trend. På catwalken kunde vi se de mest populära märkena som bestämde sig för lapptäcksdesign. 

En sak vi vet med säkerhet är att om miljövänliga trender håller sig flytande är det ett bra sätt att uppnå hållbarhet och en revolution i modevärlden. 

Tyger i lapptäcke

Vi bör välja material som tål frekvent strykning när vi syr blocket. Till exempel bomullslinne och kretonger. Du kan framgångsrikt använda bomullstyger från tvättade kläder, gardiner eller sängkläder, så länge de fortfarande är i gott skick. Second hand-butiker kommer också att förse oss med många vackra tyger.

Relaterade produkter

Kommentarer ()

Lastning...