Viskos och linne - vad är detta material?

Viskos – vad är denna fiber?

Viskos är gjord av konstgjorda fibrer. Den viktigaste byggstenen är cellulosa. Modal (vanligt trä), bambu, siblon (barrträ) och tensel (ekvalipt) används som råmaterial för cellulosaproduktion. Det tillskrivs konstgjorda fibrer som är gjorda av naturliga ingredienser. Dess produktion i början liknar produktionen av papper. Under påverkan av många tekniska processer får detta material sina karakteristiska egenskaper.

Är viskos ett naturmaterial?

Fibrerna som används vid tillverkning av tyger är uppdelade i syntetiska, naturliga och konstgjorda. De första skapas från grunden i ett laboratorium och har ingen motsvarighet i naturen. Den andra är helt vegetabiliska eller animaliska produkter, såsom ull, linne, bomull eller siden. Å andra sidan inkluderar gruppen konstgjorda fibrer de som produceras på basis av naturliga råvaror och är deras trogna motsvarigheter. Viskosfiber har tilldelats konstgjorda tyger. Enligt den ovan nämnda uppdelningen är det varken ett syntetiskt eller ett naturligt material. Den produceras artificiellt av naturliga råvaror.

Tyget av 100% viskos är mjukt och lätt. Dess egenskaper kan likna bomull, eftersom den är mycket behaglig att ta på. Den sitter fint på kroppen, den är lätt flytande. Viskoskläder andas och framför allt andas.

Linne – den perfekta gåvan från naturen

Linne är ett naturmaterial som helt och hållet består av växtfibrer. Det är en råvara som använts av människor i många århundraden, och den första användningen av linfibrer registrerades omkring 7500 f.Kr. De första linnetygerna tillverkades i det forntida Egypten runt 2600–200-talet f.Kr. De vävdes på vertikala vävstolar, och linneduken som skapades vid den tiden hade olika vikter och delikatesser. Det var också så, eftersom det användes för att sy både utsökta prästdräkter och enkla skjortor för de fattiga.

Fördelarna med linne har uppskattats i generationer. Materialet är antiallergiskt, andas, hudvänligt och moderna produktionsmetoder ger det silkesliknande egenskaper. Tyget har kommit långt från de råa allmogeskjortornas tid till exklusiva servetter och dukar eller eleganta linnekläder.

Linne och viskos – konstgjort eller naturligt tyg?

På grund av sitt ursprung kan artificiellt framställda fibrer mycket enkelt blandas med naturliga fibrer. Så skapades materialet, som är en blandning av linne och viskos. Viskos i sig är en kameleont bland tyger! Du kan ge den silkesegenskaper som glans eller ull, till exempel fluffighet. Vilka är de funktionella egenskaperna hos viskos? Tyget är mycket andningsbart och hudvänligt. Strukturen liknar dock naturliga tyger och får de bästa egenskaperna hos naturfiber. På så sätt är viskosens egenskaper som hygroskopicitet, färgmättnad och hållbarhet nära naturliga.

Linne med viskos för sommaren

Viskos – ett material med exceptionella bruksvärden – i kombination med linne skapar en nästan perfekt blandning. Den är universell, eftersom den kan användas för att sy kläder för alla tillfällen, samt skapa vackra textildekorationer. Den ger hög bärkomfort och ger intrycket av att vara frånvarande på kroppen även under varma dagar. Detta beror på dess andningsförmåga och en av de största fördelarna.

Linne ger av naturen en känsla av svalka och är mycket lättskött. Viskoshalten gör att materialet inte skrynklas lika mycket som rent linnetyg. Kläderna är behagliga att ta på och sitter underbart. Tack vare att materialet är underbart lätt och extremt hållbart.

Linne med viskos elektrifierar inte, orsakar inte allergier och irriterar inte huden. Den är perfekt för sommarklänningar, kjolar, blusar, jackor, men också för sängkläder, dekorativa örngott eller överkast.

Kommentarer ()

Lastning...